Scroll Top
Notweg 32 ● 1068 LL Amsterdam

Molenbeekse voetbalvrouwen op tournee in Nederland voor vrede en verbinding

RWDM Girls Blog

De dames van de Molenbeekse voetbalclub RWDM vragen met hun tournee door Nederland aandacht voor het Cruyff Court project in Molenbeek.

[ut_button color=”blue” target=”_self” link=”http://www.playandpeace.com/wp-content/uploads/2017/07/RWDM_Girls_Tournee_juli15_16_versie1.FR_.pdf” size=”small” title=”Francais” ]Francais[/ut_button]

[ut_button color=”orange” target=”_self” link=”http://www.playandpeace.com/wp-content/uploads/2017/07/RWDM_Girls_Tournee_juli15_16_versie1.NL_.pdf” size=”small” title=”Nederlands” ]Nederlands[/ut_button]

[ut_button color=”red” target=”_self” link=”http://www.playandpeace.com/wp-content/uploads/2017/07/RWDM_Girls_Tournee_juli15_16_versie1.EN_.pdf” size=”small” title=”English” ]English[/ut_button]

Woensdag 7 juni 2017 — Na de aanslagen van 22 maart 2016 en het overlijden van Johan Cruyff twee dagen later, richtten Brusselaar Unico van Kooten samen met Amsterdammer Ahmed Larouz het platform PlayandPeace op. Hun streefdoel: de realisatie van een Cruyff Court in Molenbeek om verbinding te realiseren en om de wijk in een positief daglicht te zetten. De dames van de Molenbeekse voetbalclub RWDM vragen met hun tournee door Nederland aandacht voor het Cruyff Court project in Molenbeek. RWDM Girls is de snelst groeiende damesvoetbalclub in België. Bovendien bieden ze een positief alternatief voor het beeld dat velen van Molenbeek hebben. 

RWDM Girls steunen Cruyff Court Project

Een Cruyff Court is een moderne versie van de bekende trapveldjes. Door de Cruyff Courts krijgen kinderen uit de buurt een veilige plek om te sporten en spelen waarbij thema’s als respect, ontwikkeling en verantwoordelijkheid centraal staan. In totaal zijn er al 226 Cruyff Courts in 20 landen wereldwijd. Dankzij de steun van de gemeente Molenbeek is er een locatie gevonden: het Muzenpark vlakbij het Edmond Machtensstadion.

“We willen graag in Molenbeek een Cruyff Court realiseren want via sport worden thema’s als respect, gezondheid, integratie, ontwikkeling en samen spelen aangekaart”, zegt initiatiefnemer Unico van Kooten.

De dames van de Molenbeekse voetbalclub RWDM zijn sinds de afrap van het Cruyff Court project trouwe supporter. Zo heeft de President van RWDM – Thierry Dailly – PlayandPeace een podium geboden om tijdens de Zwanze Derby (23 December 2016) het lied #ChangeOurGame te spelen. Dat lied werd door Belgische en Nederlandse muzikanten geschreven naar aanleiding van de aanslagen. De RWDM Girls namen deel aan de videoclip van het lied en zijn ambassadeurs van het project voor vrede en verbinding.

De opbrengsten van het lied #ChangeOurGame zijn bestemd voor de slachtoffers van de aanslagen en het Cruyff Court Project. Aan het lied is een muziekwedstrijd gekoppeld die loopt tot 20 november 2017. RWDM Girls maken tijdens de tournee in Nederland opnames voor hun bijdrage aan de muziekwedstrijd #ChangeOurGame van PlayandPeace (mede gesponsord door British Telecom), voor vrede en verbinding. Daarnaast heeft Thierry Dailly ook een oproep gedaan aan de fans om knuffels mee te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen. De fans hebben ruim 500 knuffels geworpen tijdens de wedstrijd.

RWDM Girls op tournee in Nederland

Om het Cruyff Court te realiseren is een growfundingcampagne gestart door Rotary Brussel Cantersteen en Rotaract International, in samenwerking met PlayandPeace. De tournee van RWDM maakt onderdeel uit van de campagne. Rotary Club Dordrecht heeft zich bij dit initiatief aangesloten en daarom zal de tournee van de RWDM Girls in Dordrecht starten in het weekend van 15 en 16 juli. Doordat Rotary Club Dordrecht zich bij dit vredesinitiatief heeft aangesloten is de internationale aandacht ervoor gegroeid. Dit is van belang omdat dit project ook zijn werkingskracht buiten Molenbeek moet hebben.

“Wij steunen een initiatief dat de goedwillende inwoners van Molenbeek een steun in de rug geeft, met de potentie om ook andere wijken in andere steden te bereiken”, zegt Rotary Club Dordrecht.

Op 15 juli bezoeken de RWDM Girls het Cruyff Court in Dordrecht (Zeehavenlaan) en spelen ze vriendschappelijke wedstrijden tegen damesteams van Oranje Wit en uit Kinderdijk. De dames van Kinderdijk nemen de RWDM Girls vervolgens mee naar Unesco Werelderfgoed Kinderdijk. Wethouder Rinette Reynvaan van Dordrecht en Schepenen Ann Goris van Molenbeek zijn in de voormiddag op het Cruyff Court aanwezig.

Op 16 juli ontvangt de Doetinchemse voetbalclub DZC’68 de dames van RWDM en wordt er een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen Dames 1 van DZC’68. In de namiddag speelt RWDM Girls de traditionele wedstrijd tegen de “fans van Red Belgian Flames”, in het centrum van Doetinchem. En ‘s avonds moedigen zij het Belgische elftal aan op de Vijverberg, in haar openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal, #WEURO2017. Schepenen Ahmed El Khannouss van Molenbeek is de hele dag aanwezig.

Dionne van Est en Ciska Heijes van VV De Zwerver uit Kinderkijk: “Sport verbindt en verbroederd, en daarom ondersteunen wij van harte de actie van de RWDM Girls voor het Cruyff Court in Molenbeek.”

Gedurende de tournee zijn er mogelijkheden om de dames te interviewen over hun leven in Brussel en Molenbeek en de betekenis van vrouwenvoetbal, RWDM Girls en het Cruyff Court project in Molenbeek. 

Praktische informatie:

Growfunding campagne

Donaties voor het project kunnen verricht worden via het aangegeven bankrekeningnummer op onderstaande website.

https://www.growfunding.be/cruyffcourt

PlayandPeace project

www.playandpeace.com

 

Related Posts